Bomen
Artikel 6 van het Huishoudelijk reglement
Rooien en kappen
Bomen met een doorsnee van meer dan 30 cm op 2 meter hoogte worden alleen gekapt of gerooid met gemeentelijke vergunning en kennisgeving aan het Bestuur.
Snoeien en verwijderen
Doorgeschoten hagen, haagconiferen, heesters en struiken die aan de mandeligheid grenzen en deze overwoekeren, worden teruggesnoeid.
Te hoge, dode en zieke bomen en andere uitwassen die gevaar opleveren worden verwijderd; ook op het privé gebied.
Indien dit niet of niet voldoende gedaan wordt door de bewoner, dan is, na één verzoek tot actie het burenrecht van toepassing
De Bomenkappenwijzer
Op de website www.bomenkappenwijzer.nl vind je uitgebreide informatie over het kappen, snoeien, toppen en rooien van bomen. Ook vind je daar informatie over kappen zonder vergunning, de kosten van het kappen als je het uitbesteedt, en kappen in het broedseizoen.
Tevens kun je bij de bomenkappenwijzer offertes aanvragen bij erkende hoveniers: Bomen kappen Stichtse Vecht
Bomen en schade
Er zijn diverse grote bomen in tuinen op ons park. Belangrijk is dat eigenaren/bewoners die bomen onderhouden en er controles op laten uitvoeren om ook verzekerd te kunnen zijn voor schade die bij omvallen kan ontstaan. Boomeigenaren hebben een zogenaamde zorgplicht.
De juridische onderbouwing is als volgt:
Het begrip ‘zorgplicht’ staat niet letterlijk in het Burgerlijk Wetboek, maar komt voort uit de rechtspraak over artikel 6:162 van het BW over onrechtmatige daad. Op grond van dit artikel is een boomeigenaar aansprakelijk voor schade veroorzaakt door de boom als de te besteden zorg voor de boom onvoldoende is geweest. Daarom is het van belang te weten wat onder ‘voldoende zorg’ wordt verstaan. Uit de rechtspraak blijkt dat ‘voldoende zorg voor bomen’ zowel aantoonbaar regulier boomonderhoud inhoudt, als aantoonbare controle op gebreken en uitvoering van de noodzakelijke maatregelen, voortvloeiend uit de controle.